فهرست مطالب

فصلنامه روش شناسی علوم انسانی
پیاپی 24-25 (پاییز و زمستان 1379)

  • تاریخ انتشار: 1379/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سعید زیباکلام صفحات 4-29

    این مقاله یکی از جالب ترین براهین مکتب ادینبورا برای نسبی گرایی را بازسازی و سپس مورد ارزیابی نقادانه قرار داده است. این مکتب برای این منظور نظریه معقولیت طبیعی را طرح می کند; نظریه ای که همه عقاید و دعاوی معرفتی را به طور طبیعی معقول می شناسد. در صورت توفیق در این کار، تبیین درجه دوم ما از چگونگی و چرایی اخذ و رفض آن عقاید و دعاوی معرفتی هیچ نیازی به مقولات معقول و نامعقول نخواهد داشت; زیرا مطابق این نظریه همه عقاید و نظریه ها به طور طبیعی معقول هستند. هدف اصلی مکتب ادینبورا از این نظریه پردازی این است که تمام دعاوی معرفتی را به لحاظ معرفت شناختی، از جهت منزلت معقولیت شان، معادل و همسنگ کند. همچنین به کارگیری مفهوم منافع اجتماعی در نظریه به کارگیری فعالانه اجتماعی طبیعت این مکتب، مورد طرح و نقادی قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: نظریه معقولیت طبیعی، مکتب ادینبورا، نسبی گرایی معرفت شناختی، معقول، نامعقول، دسته بندی اشیا، منافع اجتماعی، نظریه به کارگیری فعالانه اجتماعی طبیعت
  • حسین عظیمی دخت شورکی صفحات 30-52
    از جمله رهیافت های عمده در بیان رابطه عقل و دین، دیدگاهی است که به «عقلگرایی حداکثری» مشهور گشته است. تجلی عقلگرایی حداکثری الهیات طبیعی و عقل محور بوده است، و مفروض الهیات طبیعی این است که معقولیت معتقدات وحیانی، شرط مقبولیت آنها را فراهم آورد. تفسیری از معقولیت که همواره مدنظر الهی دانان طبیعی بوده، با عنوان مبناگرایی یا بنیادگرایی سنتی قلمداد شده که مطابق با آن گزاره های عقلانی یا پایه هستند یا مستنتج از گزاره های پایه. در این تفسیر عقلانیت و صدق همواره توامانند. در مقابل مبناگرایی سنتی، معرفت شناسی اصلاح شده، تفسیری دیگر از عقلانیت را معرفی می کند. نویسنده در این مقاله می کوشد تا با نظر به برخی از متفکران نهضت اصلاح دینی، معرفت شناسی اصلاح شده و تفسیر آنان از عقلانیت را معرفی کند و در ادامه با بیان برخی از انتقاداتی که به این نظریه وارد شده، نتیجه می گیرد که معرفت شناسی اصلاح شده، به نوعی دچار نسبی گرایی و تا اندازه ای ایمان گرایی است.
  • رضا بخشایش صفحات 53-87
    معروف است که ویتگنشتاین در طول حیات خود طی دو دوره، دو فلسفه را به وجود آورد که هرکدام تازگی ها و نوآوری های خاص خود را دارد; وجه جامع آن دو این است که به مساله زبان از دید فلسفی می پردازد. آنچه در این نوشتار تقدیم می گردد گزارشی نسبتا جامع از این دو فلسفه است. نویسنده کوشیده است به توصیه خود ویتگنشتاین، خطوط اصلی فکر او و مسایل اساسی را که برای او مطرح بوده دنبال کند. در فلسفه متقدم مساله اصلی نسبت بین زبان و جهان است که ویتگنشتاین تیوری تصویری را مطرح می سازد. در فلسفه متاخر، ویتگنشتاین معتقد است اساسا فلسفه وظیفه دیگری برعهده دارد و آن اینکه چون مشکلات فلسفی زاییده سوءتفاهمند باید ریشه آن را بشناسند و آن این است که بازی های زبانی را با هم خلط می کنیم. در این جا دیگر نباید دنبال معنا رفت، باید به کاربرد زبان توجه کرد. در یک کلمه، فلسفه ویتگشتاین بر آن است تا حد و مرز زبان را مشخص سازد: با زبان چه چیزهایی را می توان بیان کرد و چه چیزهایی را نمی توان.
  • مهدی براتعلی پور صفحات 88-114
    یکی از جدال های اساسی در حوزه اندیشه سیاسی غرب که به جرات می توان گفت همزمان با آغاز تفکر سیاسی بشر نمایان شده و تاکنون نیز ادامه دارد، جدال تاریخی بین فضیلت و آزادی است. این پژوهش بر آن است تا ویژگی های اصلی هریک از دو دسته نظریه های سیاسی فضیلت مدار و آزادی محور را در تاریخ اندیشه سیاسی غرب (از پیش سقراطیان تا قراردادگرایان) ردیابی و برجسته نماید. در این باره، می توان ویژگی های اصلی نظریه های سیاسی فضیلت مدار را براساس غایت گرایی، اخلاق گرایی و ساختار اجتماعی و سیاسی عمودی (سلسله مراتبی) ترسیم کرد; در حالی که نظریه های سیاسی آزادی محور به انسان گرایی، حقوق گرایی و ساختار اجتماعی و سیاسی افقی تاکید دارد.
  • مجید کافی صفحات 115-140
    جامعه شناسی تاریخی سبب شناخت بستر، زمینه و ساختار اجتماعی یک جامعه در گذشته می شود که اعمال و کنش های تاریخی در قالب آنها صورت گرفته اند; شناختی ارایه می کند که شکاف ها و کاستی های موجود در مدارک و شواهد مورخان را برطرف می سازد و موجب پالایش و پیشرفت نحوه تفکر و روش های مورخان درباره جوامع گذشته می گردد. ارزیابی هایی درباره روند تاریخ بر حسب عناصر اساسی و نیروهای غیرشخصی ارایه می کند که برضد دیدگاه سنتی درباره تاریخ به چالش برخاسته است. در این مقاله سعی شده است با نگرش جامعه شناختی، به تحلیل نقش سازمان ها و نهادهای اجتماعی، روابط حاکم میان فرد و دین، ساختار اجتماعی مکه و یثرب، یکپارچگی اجتماعی و... در گسترش اسلام پرداخته شود.
  • حسین مرادی نسب صفحات 141-174
    موسی بن عقبه از سیره نگارانی است که در کنار ابن اسحاق نقش اساسی در تدوین سیره و مغازی پیامبر(ص) داشته; لکن کتاب مغازی او به مرور زمان (به دلایلی که چندان بر ما روشن نیست) از بین رفته است. قدمت کتاب او سبب شده تا سیره نگاران پس از او در کتاب های سیره و تاریخی از آن بهره ببرند. از مجموع گزارش های دیگران که از موسی بن عقبه در کتاب های مختلف آمده است، می توان تا حدودی شکل اصلی کتاب مغازی موسی بن عقبه را مشخص کرد. شاید شهرت مغازی وی به دلیل تهیه فهرست بیعت کنندگان در عقبه، مهاجران به حبشه و رزمندگان در جنگ ها، به ویژه بدر و احد باشد. در این مقاله به جایگاه فرهنگی و علمی موسی بن عقبه، مشایخ و شاگردانش، مغازی او در نگاه عالمان، روش او در مغازی، منابع او، مغازی او منبعی برای دیگران، و مقایسه مغازی او با سیره ابن اسحاق و... اشاره شده است.
  • محمدرضا طالبان صفحات 175-187
    توسعه، واژه ای است با کاربرد وسیع، ولی دقیقا معلوم نیست که منظور از توسعه چیست. واژه توسعه در کشور ما با انعطاف پذیری فراوانی مورد استفاده قرار می گیرد تا آنجا که از شخص به شخص و از گروه به گروه به نحو متفاوتی تعریف می شود. به هر حال پرسش «توسعه چیست؟» از جمله سوال هایی نیست که بتوان به راحتی آن را کنار نهاد; زیرا از یک سو اگر منظور خود را از توسعه به صورت دقیق معین نسازیم گفت و گو و داد و ستد فکری در فضایی غبارآلود و مه گرفته انجام می گیرد که در آن هیچ اختلاف نظر ظاهری بر اختلاف نظر واقعی دلالت ندارد و هیچ اتفاق نظر ظاهری نیز دال بر اتفاق نظر واقعی نیست. از سوی دیگر، فهم دقیق و روشن نظریات و ادبیات توسعه کاملا قایم به مشخص شدن معنا و مفهوم توسعه است. در این مقاله تلاش گردیده هر چند به صورت مقدماتی، راهکارها و قواعدی به منظور تعریف علمی از توسعه ارایه گردد و چهره های مبدل و غیر علمی در تعریف توسعه نشان داده شود.
  • مسعود درخشان صفحات 188-200
  • حسن دادگر صفحات 201-223
    چندی است که حرکت در جهت حفظ محیط زیست و دستیابی به توسعه ای پایدار مورد توجه همگان قرار گرفته است; توسعه ای که با در نظر گرفتن ملاحظات زیست محیطی بتواند نیازمندی های نسل حاضر را برآورد، بی آنکه به توانایی آیندگان در تامین نیازهایشان لطمه وارد کند. مهمترین راه دستیابی و استمرار چنین هدفی، داشتن بستر فرهنگی لازم، اخلاق زیست محیطی و تعهد اخلاقی قوی است که ریشه در فرهنگ، جهان بینی و اعتقادات هر جامعه ای دارد و باید به درستی استخراج، درک و اجرا شود. بررسی برنامه های کلان توسعه کشور حاکی از آن است که هرچند جهت گیری های مثبتی در زمینه حفظ محیط زیست صورت گرفته و تلاش های قابل توجهی انجام پذیرفته، لکن این اقدامات در مقابل میزان تخریب و آلودگی های زیست محیطی ناشی از فعالیت های توسعه ای  به علت نبود بستر فرهنگی لازم در زمینه حفظ و رشد محیط زیست  بسیار ناچیزند. هدف اجمالی این تحقیق آن است که بعد از بیان وضعیت محیط زیست در کشور، به ارزیابی توجهات زیست محیطی در برنامه های کلان توسعه کشور بپردازد.
|
  • Pages 4-29

    This article reconstructs the most significant proofs set forth by the Edinburgh school as regards relativism and then makes some critical remarks on them. This is why this school of thought has proposed the theory of natural rationality which considers all epistemological beliefs or assertions as naturally rational. If this theory proves to be successful in its claims, then our secondary explanation of how and why epistemological beliefs or assertions are accepted or rejected needs no rational or irrational grounds, for, according to this theory, all beliefs and theries are rational in nature. Through this speculation, the Edinburgh school mainly aims to make epistemologically identical all epistemological claims in respect of their rationality. Furthermore, the application of the concept of social interests in the theory of this school of thought on "theory of active social use of nature" has been studied and criticized. 

  • Pages 30-52
    In this article, the writer tries to cast light on reformed epistemology and its inter pretation of rationality which some figures of importance who supported Reformation put forward. He concludes his discussion by criticising the view that reformed epistemology experiences, to a lesser or greater degree, some sort of ralativism and fideism. From among the chief approaches to elucidating the relationship between reason and religion is the view known as "radical rationalism". This view manifests itself in a natural theology and is centered around reason. Natural theology presupposes that the rationality of beliefs based on dirine revelation will provide their condition of acceptability. The interpretation of rationality, which has always been given special attention by natural theologists' is referred to by the label "foundationalism" or "classical foundationalism" according to which rational statements or beliefs are either foundational or derived from foundational statements. In this interpretation, rationality and truthfulness run parallel to each other. In contrast with the classical foundationalism, reformed epistemology presents another interpretation of rationality.
  • Pages 53-87
    Throughout his life, Wittgenstein is known to have developed two philosophical theories, each of which has its own innovations. These two theories have a common denominator in the sense that they both deal with the philophical view of language. This article presents a relatively comprehensive account of these two sorts of philosophy in an attempt to trace   the principle trends in Wittgenstein's thought and the main questions in which he was interested. In his early philosophy, Wittgenstein focuses on the relationship between language and the world. He employed what is called the "picture theory of meaning" to derive conclusions about the nature of the world from his observations about the structure of the atomic sentences. Wittgenstein's later philosophy assumes that the task of philosophy is essentially to dissolve the philosophical and metaphysical puzzles which are the result of insufficient attention to the working of language and herein he introduces the idea of "language games" according to which the use of language is of significance and, in a word, the world ultimately determines which language games can be played. To sum up, Wittgenstein's philosophy seeks to mark the boundaries of language and then realize what language can express and what it can not.
  • Pages 88-114
    One of the main debates in the realm of western political thought which, one dare say, evolved simultaneously with the rise of man's political thought and is still evolving, is a historical debate on virtue and freedom. This study seeks to trace and highlight the main characteristics of each of these two sets of political theories, virtue-centered and freedom-oriented, in the history of western political thought (from pre-Socratics to conventionalists). The main characteristics of virtue-centered political theories can be illustrated in terms of theology, morality as well as the hierarchy of vertical socio-political structure, whereas the freedom-oriented theories lay emphasis on humanism, legalism, and horizontal socio - political structure.
  • Pages 115-140
    Historical sociology, as a comparative study of social groups, leads to the understanding of the structure of a society, its background and its composition in the past and these serve as the setting for the historical events. It also provides an insight which bridges the gap in the evidence and claims of the historians and contributes to the improvement and promotion of historians' mode of thought about the various societies in the past. It offers certain evaluations of the course of history in terms of the basic elements and impersonal forces which form a challenge to the traditional view of history. This article attempts, in a sociological manner, to investigate the role of social institutions and organizations, the relations between individual and religion, the social structure of Mecca and Medina (Yathrib), the social cohesion, and so on.
  • Pages 141-174
    Musa¦ ibn `Oqba is one of the biographers who, along with Ibn Isha¦q, has a significant contribution to the recording of the Prophet's life style (sira) and the early battles led by him. However, his book of the accounts of the Prophet's early battles (maqa¦zi) was badly damaged with the passage of time and the reasons have not been so clear uptonow. Due to its antiquity, the book was one of the references upon which the succeeding biographers relied in writing their biographies. From the accounts related by other writers who made use of Musa¦ ibn `Oqba's book, one can develop the idea that these accounts are, in fact, the format of Musa ibn `Oqba's book. `Oqba's book of the accounts of the Prophet's early battles gained   widespread fame probably because it provides the reader with a list of the names of those who entered into an alliance with the prophet at Aqaba, a nearby pass between Mina¦ and Mecca, the emigrants to Abyssinia and the battle champions, especially the ones in the Battle of Badr. This article, points to the cultural and scholarly status of Musa¦ ibn `Oqbah, his master, his pupils, the scholars' views of the accounts he related about the early battles of Islam, his style in writing the accounts of the early battles, his resources, his accounts of the early battles of Islam as a reliable source for later biographers in compasion with the Ibn Ishaq's accounts of the early battles of Islam.
  • Pages 175-187
    Development is a term used vastly and very frequently, and numerous books, studies, articles and reviews carry the title of development which many countries consider one of their main objectives. These countries expect that through development they can satisfy many of their needs Now, let's see what is meant by development. In our country' the term "development" has been flexibly used so that its definition varies from one person to another and from one group to another. However, it is not an easy thing to reach a final decision about the question "What is development?" For, on the one hand, if we do not exactly define the term development, ideas may be exchanged in a misty and dim atmosphere in which no external disagreement can indicate real disagreement and no external agreement can reveal real agreement. On the other hand, the clear and precise understanding of development and all the available literature on development entirely revolves round determining the meaning and concept of development.     In this article, the writer attempts, though in a preliminary manner, to show the rules of scientific definition and uncover the unscientific definitions.
  • Pages 188-200
    The present text is an edited version of the lecture which Dr. Mas`u¦d Derakhsha¦n, an eminent professor and scholar at London University, delivered at the Research Institute of Hawzeh and University. The issues which the article deals with may be divided into two main parts: The first part which reviews the current condition of oil in the world market, refers to three structural inequilibriums: The first is the disproportion in geographical distribution of oil reserves and in the consumption of oil in the world; the second, is the extreme fluctuations in oil prices; and the third is the risky process in patterns of investment in oil stocks. These inequilibriums come one after another. The lecturer concludes that the world oil market suffers from a structural inequilibrium, which does bring about problems to big oil companies. He maintains that there is only one key to the solution of this problem and that is the effective role which the OPEC plays in thwarting the plans of the big international oil companies which try to turn the crisis in the world market to their advantage. In the second part, Dr. Derakhsha¦n seeks to confirm the above-cited view offering some arguments and evidence. In answering the question "Can the west easily control OPEC?"' the lecturer points to the forms of policy-making institutions in the oil world market, and compares the possibilities which the western states and international oil companies possess with those of the OPEC, concluding the discussion with a positive answer to the above question.
  • Pages 201-223
    The process of preservation of the environment and attainment of sustainable development has attracted many people's attention. If such a development takes into account the environmental issues, then it will be able to satisfy the new generation without bringing any harm to the future generation's potentialities. The best and the most appropriate way to achieve this aim and ensure its continuity demands a proper cultural background, environmental ethics and high moral commitment which have their roots in culture, world-view and the creeds of a society, and these have to be properly discovered, understood and put to practice. The study of long-term development programmes in our country indicates that, although there have been positive attitudes for preserving the environment and considerable efforts have been made in this regard, all these seem to be trivial before the amount of destruction and the pollution of the environment due to the development activities which know nothing of the required cultural conditions. Having taken into consideration the present condition of the environment in Iran, this study evaluates the process of environmental care in the long-term development programmes in our country.